Apneea obstructivă în somn, sforăitul

Sforăitul, sufocarea, senzația de somn – Dacă vreuna dintre aceste trei cauze vă trezește din somn sau dacă partenerul dvs. de pat vă spune că faceți acest lucru în somn, este posibil să suferiți de apnee obstructivă de somn (AOS).

Dacă somnul dumneavoastra este adesea întrerupt din cauza respirației tale, ai putea suferi de unul din spectrul bolilor legate de tulburarea de respirație in somn. Aceste condiții pot varia de la sforăit simplu la pacienți cu somnolență excesivă în timpul zilei până la apnee obstructivă de somn.

 

Sforaitul apare atunci când structurile respiratorii la nivelul faringelui si laringelui vibrează. Sunetul sforaitului se intensifica în continuare atunci când țesuturile moi devin mai alungite cu varsta sau când căile aeriene se îngustează atunci când adaugam in greutate. Atunci cand dormim corpul nostru și mușchii se relaxează, palatul moale, amigdalele, uvula sau limba se prăbușesc si optureaza caile respiratorii, in acest moment apare sforaitul.

Sforaitul normal este acel care nu intrerupe nici respiratia nici somnul. Acel sforait care intrerupe respiratia din cauza acestor structuri anatomice care se prăbușesc, provoaca un somn fragmentat. Aceste persoane pot simti o somnolență excesivă în timpul zilei, dureri de cap, fatigabilitate. Sforăitul este unul dintre simptomele apneei de somn.

 

Apnee obstructivă de somn este o condiție în care căile aeriene se prăbușesc și inspiratia devine imposibila astfel provocand sufocare in timpul somului. Partenerul tău poate să te trezească în această situație.

Apneea reprezinta oprirea respiratie pe o durata cel putin de 10 secunde. Acest lucru (apneea) se poate întâmpla de mai multe ori într-o oră, si pot dura chiar 2 sau 3 minute incontinuu.

 

Hipopnea înseamnă că saturația oxigenului arterial la periferie a scăzut cu 3% (95-99% norma) din cauza scăderii aportului de aer sau a obstrucției căilor respiratorii.

 

Indecele AHI reprezinta combinația dintre apnee și hipopnee, care se calculeaza pentru a măsura severitatea stării de apnee obstructivă de somn. Clasificarea severității este definită ca ușoară ≥ 5, moderată dacă ≥ 15 și severă dacă ≥ 30.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *